_MG_1467

Ovesná kaše s pečenou dýní a mrkví

Když je sezóna dýně, máme ji u nás doma často. Občas se stane, že mi kousek upečené dýně zbude, a tak z ní udělám vločkové rizoto. Můžete si ho ale připravit celé od začátku. Ráda vařím vločky s mrkvovou šťávou, ale kamarádka Verča, která moje recepty zkoušela před vámi, používá raději vodu, protože mrkvová chuť na ni byla příliš intenzivní. Já jsem pak doma zkoušela vločky uvařit i se zeleninovým vývarem a taky byly dobré, takže to klidně udělejte podle sebe!

Doba přípravy: 50 minut

½ menší dýně hokkaido
50 ml olivového oleje
hrstka pekanových oříšků
½ hrnku ovesných vloček
200 ml mrkvové šťávy – nemusí být
2 mrkve
180 g kozího žervé
sůl
pár lístků rukoly na ozdobení

1. Rozehřeju si troubu na 200 °C. Z dýně vydlabu semínka a pořádně ji poliju olivovým olejem. Dýni pak chvilku hladím, aby se olej krásně vsákl.

2. Připravenou dýni dám péct. Dýně musí být úplně měkká, se zlatavými konci, trvá to asi 30 minut. Abych ušetřila čas, upeču si rovnou i ořechy. Nasypu je do pečicí formičky a peču je asi 10 minut, aby pěkně křupaly. Když mám dýni správně upečenou, vyndám ji z trouby a nechám trochu vychladnout.

3. Vločky nasypu do rendlíku, zaliju je dvojnásobným množstvím vody nebo mrkvovou šťávou a lehce osolím. Vařím je na mírném ohni. Mezitím si oškrábu mrkve, nastrouhám je nahrubo a přisypu k vločkám.

4. Dýni rozpůlím. Jednu polovinu rozmačkám nebo rozmixuju a přidám k vločkám. Zbytek rozkrájím na kousky a nechám zatím stranou – použiju ji při servírování.

5. Když jsou vločky skoro hotové, přidám k nim tři čtvrtiny kozího žervé a promíchám.

6. Jakmile jsem spokojená s tím, jak vločky chutnají, rozdělím je na talířky, posypu zbylým žervé, zakápnu olivovým olejem a ozdobím nakrájenou dýní, rukolou a ořechy.

_MG_1436-2

_MG_1443

_MG_1444

_MG_1451

_MG_1453

 

_MG_1459

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *